Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Αναγκαίο θεωρεί και τρίτο πακέτο διάσωσης ο έλληνας εκπρόσωπος στο ΔΝΤ

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης –αλλά μόνο από την Ευρωζώνη και την ΕΚΤ– εξέφρασε σε συνέντευξη του στη Wall Street Journal ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας. Ωστόσο, η θέση του δεν βρίσκει σύμφωνο από το ΔΝΤ που τονίζει ότι «δεν μιλάμε για τρίτο πακέτο στήριξης».

Σύμφωνα με τον Θ.Κατσάμπα, .............


ο οποίος έχει σταδιοδρομήσει για χρόνια στο ΔΝΤ, η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπρόσθετη χρηματοδότηση, η οποία «μπορεί να πάρει τη μορφή είτε εμπλοκής του επίσημου τομέα είτε μέσω επιπρόσθετων δανείων, ελπίζω με πιο ευνοϊκούς όρους».

Αναφερόμενος στην επιμήκυνση του προγράμματος διάσωσης είπε ότι θα δημιουργούσε χρηματοδοτικό κενό 20 δισ. ευρώ, προσθέτοντας πως είναι μη ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς ότι μπορεί η Ελλάδα να καλύψει το χρηματοδοτικό αυτό κενό μόνη της.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Κατσάμπα μόνο η Ευρωζώνη και η ΕΚΤ μπορούν να αναλάβουν το βάρος να καλύψουν αυτό το κενό, καθώς η επέκταση της αποπληρωμής των δανείων από το ΔΝΤ είναι αδύνατη «καθώς τα δάνεια [του ΔΝΤ] χορηγούνται σε όλες τις χώρες με όρους που δεν είναι διαπραγματεύσιμοι».

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Κατσάμπα διευκρίνισε πως «τις θέσεις της χώρας τις εκφράζει ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών. Ουδείς άλλος».

Απάντηση του ΔΝΤ

Ερωτηθείς την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον για τις δηλώσεις Κατσαμπά, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, αποσαφήνισε πως το ΔΝΤ δεν μιλά για τρίτο πρόγραμμα και επιδιώκει να μπει σε τροχιά υλοποίησης το δεύτερο πρόγραμμα που αποφασίστηκε τον Φεβρουάριο.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: